DRAFT AGENDA – SUBJECT TO CHANGE

2024 National Capacity Development and Operator Certification Workshop (last updated: April 26th, 2024)

| Wednesday, August 7 th | | | |
|-----------------------------------|---|--|--|
| 7:00-8:00 | Registration Be | gins | |
| 8:00 – 8:30 | Welcome / Opening Remarks | | |
| | · | | |
| 8:30-9:45 | 1 hr 15 min | BIL and Funding Breakdown This session will focus on how the capacity development and operator | |
| | 1111 13 111111 | certification programs can use BIL and related federal funding to support | |
| | | States and PWSs in receiving and coordinating technical assistance. | |
| 9:45-10:45 | Technical Assistance Expo | | |
| 10:45 - 12:00 | Session 2 | Making Federal Funding More Attractive | |
| 10.45 - 12.00 | 1 hr 15 min | Join this session and learn about best practices to encourage systems to | |
| | | apply for federal funding and help support those who have historically | |
| | | struggled to obtain funds. | |
| 12:00- 1:30 | Lunch | | |
| 1:30-2:30 | Session 3a | Capacity Development Strategy Revisions | |
| | 1 hr | Attendees will learn from other states on new strategic programs and | |
| | | resources added to their capacity development strategies, specifically with | |
| | | asset management and technical assistance. This session will also provide | |
| | | an opportunity for discussions on challenges faced since the required | |
| | | revisions, how states can leverage the strategies with other drinking water | |
| | | programs, and future implementation of the capacity development | |
| | | strategies. | |
| | Session 3b | Operator Training | |
| | 1 hr | Join this session and learn about best practices to incorporate topics such as PFAS and other emerging contaminants, climate change, and cybersecurity | |
| | | in their operator training programs. | |
| 2:30-3:00 | Break and Technical Assistance Expo (cont.) | | |
| 3:00-5:00 | Session 4a | Capacity Development Roundtable | |
| 3.00 3.00 | 2 hr | Join this roundtable to discuss challenges and barriers to implement the | |
| | | capacity development program and hear from attendees who have found | |
| | | creative ways to overcome various drinking water challenges. Discussion | |
| | | questions will be posted ahead of the workshop. | |
| | Session 4b | Operator Certification Roundtable | |
| | 2 hr | Join this roundtable to discuss challenges and barriers to implement the | |
| | | operator certification program and hear from attendees who are leveraging | |
| | | resources to build up the operator certification and workforce development | |
| | | program. Discussion questions will be posted ahead of the workshop. | |
| 5:00-6:30 | Reception | | |
| Thursday, August | - | | |
| 7:30-8:00 | Registration and Networking | | |
| 8:00 – 9:15 | Session 5 | Operator Certification Compliance and Enforcement | |
| 0.00 | 1 hr 15 min | Opportunity to discuss challenges and barriers to enforce the operator | |
| | | certification program and hear from attendees who are leveraging capacity | |
| | | building resources to build up the operator certification program. | |

| 9:15 – 10:30 | Session 6 | Opportunities for New Workforce and Entry Level Jobs | |
|--------------------------------|----------------------|--|--|
| 3.13 10.30 | 1 hr 15 min | Attendees will have an opportunity to share ideas and best practices | |
| | | related to recruitment and career development of the water workforce, | |
| | | from k-12 education programs to supporting new managers. | |
| 10:30-10:45 | Break | | |
| 10:45 – 12:00 | Session 7 | Succession Planning | |
| | 1 hr 15 min | This session will connect how the transition of knowledge is key to building | |
| | | the managerial and technical capacity of public water systems. | |
| 12:00-1:30 | Lunch | | |
| 1:30-2:30 | Session 8 | Assessing TMF Capacity | |
| | 1 hr | Learn how States are assessing capacity and identify common indications | |
| | | for systems that have sufficient and sustainable capacity. | |
| 2:30-3:30 | Session 9 | Utilizing Baseline Measures and Databases | |
| | 1 hr | This session will highlight states who are leveraging baseline measures an | |
| | | databases to improve their capacity development and operator certification | |
| | | program strategies and implementation. | |
| 3:30-4:00 | Break and Networking | | |
| 4:00-5:15 | Session 10 | Emergency Response and Cybersecurity | |
| | 1 hr 15 min | Learn from states who are encouraging public water systems prepare and | |
| | | implement emergency management and response plans for natural | |
| 5 · L A LOth | | disasters, cyber-attacks, and more. | |
| Friday, August 9 th | | | |
| 7:30-8:00 | Networking | | |
| 8:00 - 9:30 | Session 11 | Lead Service Line Accelerators Panel | |
| | 1 hr 30 min | Hear from one of the communities in Wisconsin on their experience | |
| | | participating the Lead Service Line Accelerators Pilot Program. | |
| 9:30-10:00 | Break and Networking | | |
| 10:00 - 11:30 | Session 12 | Engagement "Catch-All" | |
| | 1 hr 30 min | Join this interactive session to explore communication and engagement | |
| | | challenges and effective strategies across drinking water programs and | |
| | | audiences. | |
| 11:30 – 12:00 | Closing Remarks | | |